ZZP

ZZP NederlandZZP, een zelfstandige zonder personeel. De afgelopen jaren is het begrip ZZP zeer populair geworden in Nederland. In 2011 is het aantal ZZP’ers gegroeid naar 728.000.

Waarom is het zijn van een ZZP’er zo populair en waarom wordt iedereen een ZZP’er?

De Stichting ZZP Nederland zegt dat er geen ZZP’ers bestaan, althans niet voor de wet. Wanneer iemand een ZZP wordt betekend dit in feite dat iemand als privé persoon een bedrijf start en ondernemer wordt.

Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste drang voor personen om ZZP’er te worden, vrijheid is. Wat is vrijheid? Doen wat je wil, hoe je het wil, wanneer je het wil en waar je het wil. Volop met je vak, met je passie bezig zijn, zonder dat je afhankelijk bent van een bedrijf met allerlei regeltjes waardoor je tegengehouden wordt of waaraan je verantwoording dient af te leggen. Wanneer je een succesvolle ondernemer wordt dan kun je veel geld verdienen, maar toch is veel geld verdienen vaak juist niet de reden om voor jezelf te beginnen.

Als je voor jezelf wil beginnen dien je uiteraard over enkele belangrijke eigenschappen te beschikken. Ieder persoon is anders, maar over het algemeen heb je een grote en gezonde portie lef en doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast is het belangrijk over zoveel mogelijk, in ieder geval over genoeg, vakkennis te beschikken en het ondernemen moet in je zitten. Wie denkt dat het zijn van een eigen ondernemer betekend dat je iedere dag kunt uitslapen, vroeg kunt stoppen op de vrijdagmiddag, vrij kunt nemen op zonnige dagen en zo’n drie à vier keer per jaar op vakantie kan gaan, die heeft het goed mis.

Geen werk betekent als eigen ondernemer geen inkomen. Naast dat dit dus om discipline en doorzettingsmorgen vraagt is het daarnaast ook nog een spannend en moet je het dus maar aandurven. Ook zul je vakkennis nodig hebben, je begint voor jezelf en daar komt al veel bij kijken naast je eigen vakgebied. Wanneer je ook nog eens alles over je eigen werk moet navragen en gaan uitzoeken dan kom je uiteraard niet vooruit.

Wanneer je een zelfstandig ondernemer wilt worden is een van de meest belangrijke redenen dat je een passie hebt voor datgene dat je gaat beginnen of voor datgene je gaat doen. Je moet er met huid en haar achter staan en in je eigen idee geloven. Je zult een plan moeten opstellen zodat je weet welke kant je op gaat, denk alleen al aan doelgroepen, marketing enzovoort. Daarnaast kun je je plan met diverse mensen bespreken om te kijken of het klopt of het mensen aanspreekt en je kunt hiermee feedback winnen.

Wanneer je denkt dat je de ondernemer eigenschappen in je hebt en je hebt de droom om zelf iets te beginnen, dan moet je het doen! Neem de sprong en ga ervoor. Ja, ook in tijden van crisis. Het is immers in tijden van crisis dat de ware ondernemers opstaan.