Tips voor succesvol ondernemen

Ja, het is crisis. Ja, mensen geven minder geld uit. Ja, mensen zijn erg pessimistisch. En ja, je lijkt wel gek om juist nu te investeren in een nieuwe onderneming. Ja, ja, ja.

Nee, dus. Juist in tijden van crisis komt bij veel mensen de ware ondernemersgeest naar boven. Crisis betekent immers geen problemen en onzekerheden, crisis staat voor uitdaging, kansen en mogelijkheden. Voor wie het glas halfvol in plaats van half leeg is, maakt zeker kans om succesvol te ondernemen. Ja, ook in crisistijd!

Hieronder enkele tips om succesvol te ondernemen in deze tijd vol uitdaging!

Ondernemingsplan

Zonder ondernemingsplan kom je uiteraard niet ver. Nee, zelfs niet wanneer het glas halfvol is in plaats van half leeg. Het is belangrijk dat je weet hoe je gaat beginnen, waar je gaat beginnen en waar je naar toe wil werken. Met een ondernemingsplan kun je investeerders zoeken indien nodig en ook maakt het schrijven van een plan je extra scherp.

Authenticiteit

In de huidige tijd is niets zo belangrijk als authenticiteit. Mensen geloven niet meer klakkeloos alles wat er gezegd wordt. Men wil zo weinig mogelijk geld uitgeven en dus kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zorg hiervoor, luister naar de consument, vraag naar haar mening en biedt vooral hulp waar nodig. Ben eerlijk, geen gladde verkoper en verkoop alleen datgene wanneer iemand daar ook echt om gevraagd heeft.

Verhalen

Ondanks dat men gladde verkooppraatjes niet meer zomaar gelooft, koopt men in deze tijd wel degelijk verhalen in plaats van producten. Men wil zich ergens mee kunnen associëren, op die manier worden producten eenvoudiger begrepen, wordt het nut ervan ingezien en wordt het aangeschaft.

Wees jezelf

Laat zien dat je ook maar een ondernemer, een persoon, een merk bent en dat iedereen fouten kan maken. Leer van je fouten en stop ze niet weg, kom ervoor uit wanneer nodig. Je kunt je kwetsbaar, maar juist sterk opstellen door bijvoorbeeld om meningen, reviews en ervaringen te vragen op social media. Doordat deze teksten voor iedereen zichtbaar zijn stel je je kwetsbaar op, maar daar kun je sterk op inspelen door dat wat gezegd wordt mee te nemen in je volgende plannen.

Geloof in jezelf

Geloof zelf voor de volle honderd procent in wat je doet. Je straalt op deze manier vertrouwen uit en niets is zo belangrijk als vertrouwen in tijden van onzekerheid!