Update 2014: aantal zzp’ers groeit gestaag verder

groei zpp'ers
Naar verwachting trekt de economie dit jaar weer wat aan. De curve van de werkgelegenheid daalt verder, zij het minder hard, en laat dit jaar nog eens zo’n 66.000 banen verdwijnen. Dat is weliswaar de helft minder dan in 2013, maar de ontslagrondes zijn dus nog niet voorbij. Inmiddels ligt het werkloosheidspercentage op 9 procent van de beroepsbevolking.

Meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland

Was in 1996 slechts 6,2 procent van de beroepsbevolking werkzaam als zzp’er, in 2010 bedroeg dat percentage al 9,8 procent en in 2013 waren er zelfs 1,1 miljoen mensen als zelfstandigen actief. Het UWV verwacht dat daar in 2014 nog zo’n 32.000 mensen bijkomen, als lichtpuntje naast de dalende werkgelegenheid. Het feit dat het momenteel lastig is om een nieuwe baan te vinden verklaart deze toename in het aantal zzp’ers. Vooral binnen de bouwsector, waar veel bedrijven failliet zijn gegaan, is een grote toename van het aantal zelfstandigen zichtbaar. Waar menigeen overigens zijn vraagtekens bij zet en je al snel de woorden ‘schijnzelfstandigen’ hoort fluisteren.

Intrinsieke motivatie

Toch blijkt uit een recent rapport van ABN Amro over de arbeidsmarkt dat zelfstandigen zeker niet altijd vanuit een uit nood geboren situatie als zzp’er starten. Vooral veel jongeren worden vanuit een intrinsieke motivatie zelfstandige: ze willen aan leuke en afwisselende taken en projecten werken. Salaris is minder belangrijk voor ze, want als zzp’er verdien je vaak minder dan in loondienst. Maar als zelfstandige kun je in relatief korte tijd veel organisaties zien en veel leren. Verwacht wordt zelfs dat er over 10 jaar meer zzp’ers zullen zijn dan vaste krachten.

Flexibele schil

Voor bedrijven wordt de flexibele schil steeds belangrijker. Zij halen zzp’ers steeds vaker rechtstreeks uit de markt en maken ook steeds vaker gebruik van communities op internet om de juiste mensen te vinden. Het aantal zzp’ers op de markt neemt dus toe, maar als de vraag vanuit werkgevers naar specialistische kennis, ervaring en flexibiliteit meegroeit, ziet de toekomst van de zelfstandige er rooskleurig uit.

 

Tags: , , ,

 

Deel dit