Hoe zorg je dat je zaak gezond blijft?

ZZP_financienHet starten van een eigen onderneming is vaak niet het grootste probleem. Ideeën genoeg en met wat financiële hulp om te beginnen ben je al snel op weg. Maar hoe zorg je nou dat je eigen bedrijf het ook op de lange termijn volhoudt? Als je je aan onderstaande adviezen houdt, vergroot je je kansen in ieder geval al flink.

 

1. Discipline

Het is een les die ouders en docenten je al je hele leven hebben proberen bij te brengen en als zelfstandig ondernemer is deze waardevoller dan ooit. Om goed te kunnen werken is het belangrijker dat je dit voor jezelf afbakent, zodat je beter kunt focussen. Denk aan een eigen werkplek, maar bijvoorbeeld ook aan een aparte zakelijke telefoon.

 

2. Wees niet te goedkoop

Dat klinkt tegenstrijdig, want als starter kun je toch niet gelijk de hoofdprijs vragen? Dat klopt, maar als je te laag gaat zitten met je tarieven nemen mensen je ook niet serieus. Een gloednieuwe auto voor een spotprijs, dat zou je zelf toch ook niet vertrouwen?

 

3. Ben je wel een ondernemer?

Hoewel je die vraag zelf misschien met een volmondig ‘ja’ beantwoordt, kan het zijn dat de Belastingdienst daar anders over denkt. Dat kan gevolgen hebben voor je mogelijkheden om aanspraak te maken op bijvoorbeeld de startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Vraag dit dus na bij de Belastingdienst.

 

4. Belasting betalen? Graag!

Als je na de vorige tip toch al in gesprek bent met de Belastingdienst, vraag dan gelijk om een voorlopige aanslag. Je betaalt dan inderdaad vooraf al belasting, maar het kan veel problemen voorkomen als je een jaar later onverwacht ineens met een grote aanslag wordt geconfronteerd.

5. Wees zuinig

Ook als de zaken goed gaan blijft het belangrijk om ieder dubbeltje om te draaien. Of het nu een goed doel is of iemand die advertenties verkoopt, als je overal op ingaat zul je het erg moeilijk hebben als de zaken wat minder gaan.

 

Tags: ,

 

Deel dit