5 tips voor een gezonde financiële start van je eigen bedrijf

ondernemerJe hebt lang nagedacht over de stap om voor jezelf te beginnen en hebt zelfs al een goed business plan geschreven. Daarnaast is ook een degelijke financiële voorbereiding van belang. Lang niet iedereen beschikt over het spaargeld voor een flink startkapitaal, maar gelukkig zijn er goede mogelijkheden om dit alsnog te realiseren. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

1. Een lening bij de bank

Voor veel ondernemers is dit nog steeds de meest gekozen optie voor het verkrijgen van een startkapitaal. Dit kan in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld een rekeningcourant ofeen bedrijfskrediet. Veel banken kennen tegenwoordig ook een speciaal starterskrediet, dus dat is ook de moeite waard om eens naar te informeren bij je bank.

2. Leasen

Waarom zou je het je in het begin van je ondernemerscarrière al moeilijk maken met allerlei grote aankopen? Wanneer je gaat leasen kun je gebruik maken van verschillende noodzakelijke producten zoals een auto of kantoorprinter, maar spreid je het aanschafbedrag over meerdere en overzichtelijke termijnen.

3. Crowdfunding

Banken zijn soms wat huiverig om geld te verstrekken voor revolutionaire en vernieuwende producten. Omdat daar onder de consumenten juist vaak wel veel interesse voor is, is de laatste jaren crowdfunding steeds populairder geworden. Hierbij kun je op verschillende websites terecht om je idee te presenteren, waarna mensen kunnen besluiten om in je product of dienst te gaan investeren.

4. Subsidies

Op sommige vlakken biedt ook de overheid steun aan startende ondernemers. Bijvoorbeeld met regelingen als de startersaftrek, maar ook met subsidies. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale regelingen wanneer je start met je onderneming vanuit een WW-situatie en zorgt de Borgstelling MBK-kredieten ervoor dat je net even wat meer bij de bank kunt lenen.

5. Personeelsregelingen

Ook wanneer je personeel in dienst gaat nemen springt de overheid in sommige gevallen. Hierbij kun je denken aan het in dienst nemen van een arbeidsgehandicapte, waarbij de gemeente een extra bijdrage biedt.

 

Tags: , ,

 

Deel dit