De impact van een goede CEO

htc-ceo-chouHet aantrekken van een goede CEO kan cruciaal zijn voor de groei van een bedrijf. Dat stelt Rob Bernshteyn, CEO van startup Coupa. In een interview op de website Sprout.nl geeft hij aan dat hij na zijn aanstelling 15 van de 19 medewerkers ontsloeg, en inmiddels een omzetstijging van meer dan duizend procent wist te realiseren.

Coupa is een leverancier van software waarmee bedrijven hun in- en verkoop gestroomlijnd kunnen laten verlopen. Sinds de aanstelling van Bernshteyn in 2009 haalde het bedrijf in drie jaar 38,5 miljoen euro op bij investeerders. Het is geen business waar startups tientallen miljoenen binnen halen, zou je zeggen. Sinds Bernshteyn is overgekomen van concurrent SuccessFactors gaat het bedrijf echter als een trein.

Hij ontsloeg dus een groot deel van de medewerkers bij zijn aantreden. ‘We moesten transformeren naar een bedrijf dat niet volledig gefocust is op het ontwikkelen van een product. We moesten een meer klant- en verkoopgerichte organisatie worden. De balans was er niet.’ Later trok hij volgens hem de juiste mensen aan, waardoor het bedrijf kon floreren. Dit gebeurde volgens een duidelijke visie. ‘Als je wilt dat je bedrijf niet een belofte blijft, maar ook echt uitgroeit tot een groot concern, moet je een CEO aan het roer hebben staan die naar het grotere geheel kijkt’, zegt hij daarover tegenover Spout.nl.

Het is een visie die meer bedrijven lijken te koesteren. Zo stelde HTC bijvoorbeeld wederom een nieuwe topman aan in Azië. CEO Peter Chou benadrukt in het persbericht het doel van de aanstelling. ‘Today’s announcement underscores our focus on building a strong foundation for future growth.’ Ondanks het succes van HTC’s meest recente HTC One kampt de Taiwanese telecomgigant nog altijd met tegenvallende revenues.

HTC’s krimpende marktaandeel heeft volgens kenners vooral te maken het feit dat er teveel modellen op de markt worden gebracht. Ook is er veel commentaar op de hoge prijzen van de toestellen. Het huidige vlaggenschip heeft een toestelprijs van €699,99 en is daarmee duurder dan de iPhone 5 en Samsung Galaxy S4. Of Chou genoeg tijd heeft om zijn stempel op het bedrijf te drukken valt nog te bezien; op een lijst van eisen van de investeerders voor de nieuwe CEO staat o.a. een minimale groei van 10% binnen 3 maanden.

 

Tags: , , , ,

 

Deel dit