De juiste lening voor startende ondernemers

young-entrepreneurVeel beginnende ondernemers zijn op zoek naar geld om hun bedrijf mee op te zetten. Niet iedereen heeft zelf genoeg spaargeld om in zijn of haar nieuwe bedrijf te investeren, dus gaat men op zoek naar kapitaal. Er zijn een aantal mogelijkheden om aan dit kapitaal te komen.

Zo kun je bijvoorbeeld mensen in je netwerk (vrienden, familie etc.) vragen te investeren. Dit kun je allemaal bij een notaris vast laten leggen, waardoor er geen onenigheid kan ontstaan over zaken als terugbetaling. Voor kapitaalkrachtige personen kan het zeer interessant zijn om te investeren in startende ondernemers. Als particulier investeerder kun je namelijk gebruik maken van de Regeling Durfkapitaal. Door deze regeling kun je als investeerder een heffingskorting krijgen op de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je als starter wel beschikken over een beschikking startende ondernemer van de Belastingdienst. Ook moet er een leenovereenkomst komen met de geldgever. Hierin staat onder andere het bedrag dat je leent, het rentepercentage en de looptijd van de lening. De geldgever mag niet je partner zijn, en ook niet iemand met wie u samen een onderneming heeft.

Een andere manier is om geld te lenen bij een kredietverstrekker of bank. Hierbij kun je denken aan een persoonlijke lening. Hierbij staat de looptijd van de lening, het rentepercentage en de aflossingstermijnen vast. Hierdoor kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. De meeste banken en kredietverstrekkers hebben meerdere soorten leningen voor startende ondernemers. Bekijk goed wat de opties zijn en laat je goed adviseren.

Een steeds populairder wordende manier van kapitaal verzamelen is door middel van het online lanceren van je idee. Goed voorbeeld is de website kickstarter.com. Op deze website worden iedere dag nieuwe ideeën gepresenteerd waar je in kunt investeren. Mensen kunnen voor een vooraf minimaal ingesteld bedrag meedoen. Vaak is dit al vanaf een euro. Op deze manier kwamen al veel bedrijven aan hun eerste kapitaal. Het is juridisch dichtgetimmerd en dus wordt alles financieel netjes geregeld.

 

Tags: , ,

 

Deel dit