Waarom je flexibele werknemers nodig hebt

Menig ondernemer die al wat jaartjes meeloopt, zal je kunnen vertellen dat de manier van werken in een bedrijf langzaam maar zeker aan het veranderen is. Zeker voor de nieuwe – en jonge – ondernemer is het interessant om hiervan te leren en te kijken hoe deze ontwikkeling invloed heeft op een bedrijf.

flexibele-werknemers

De laatste tijd zien we steeds vaker dat werknemers en werkgevers flexibeler omgaan met werktijden. Waar het een aantal jaren terug nog normaal was om elke dag standaard van 9 tot 5 te werken is dat al lang niet meer vanzelfsprekend. Naast het fenomeen overwerken zien we dat steeds meer mensen voor een bepaalde tijd vanuit thuis werken or juist op bepaalde dagen/weken extra veel komen werken en daarna wat minder.

Dit wordt tegenwoordig ook wel ‘flexwerken’ genoemd, het flexibel inzetten van personeel zodat deze waar en wanneer ze willen kunnen werken. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee zoals minder stress, eens een keertje niet in de ochtendfile staan, meer tijd voor jezelf en hogere arbeidsparticipatie. Uit ervaring blijkt dat werknemers die kunnen ‘flexwerken’ vaak productiever en gemotiveerder zijn dan hun ‘klassieke’ collega’s.

Voor de werkgever zijn er verschillende manieren om personeel flexibel in te zetten. Zo kun je denken aan een nul-uren-contract. Hierin zijn geen vaste werkuren afgesproken maar wordt de werknemer flexibel opgeroepen om te werken.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om over te stappen op payrolling. Een bedrijf dat payrolling aanbiedt neemt jouw personeel op papier in dienst en wordt hierdoor juridisch werkgever. Dit betekent dat het bedrijf de arbeidsrechtelijke risico’s overneemt van jou als ondernemer en dus ook alle administratieve taken op zich neemt. Als ondernemer beslis jij nog wel over de kerntaken die uitgevoerd moeten worden, wie er wordt aangenomen en de hoogte van de salarissen. Payrolling is vooral interessant vanwege de hogere flexibiliteit , financiële gemak en beperkte risico’s.

 

Tags: , ,

 

Deel dit