Minder startende ondernemers in 2012

Ondanks dat de crisis ervoor zorgt dat steeds minder mensen starten met het opzetten van een eigen onderneming, blijft het aantal starters hoog.

Het ING Economisch Bureau verwacht dat er dit jaar nog ongeveer 122.000 mensen met een eigen onderneming zullen starten. In 2008 waren dit er 80.000. Een forse toename dus, ondanks de crisis.

In de eerste zes maanden van 2012 werden er 68.000 eigen ondernemingen opgericht. Dat is 6 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2011. Dit wordt nu al gemeld, omdat voornamelijk in de eerste maanden van een nieuw jaar ondernemingen gestart worden.

De ING verwacht dat de aanpassing van de aanbestedingswet mogelijkheden creëert voor starters om overheidsopdrachten binnen te halen. Het aantal eisen wordt namelijk sterk verminderd. De kans voor kleinere ondernemers om een aanbesteding te winnen wordt hierdoor groter. Dit is erg belangrijk en een grote kans, omdat het bedrag dat de overheid jaarlijks inkoopt, 60 miljard bedraagt.

Ondanks dat er nog steeds veel bedrijven gestart worden, gaan er ook veel bedrijven failliet. In de eerste zes maanden van 2012 is het aantal faillissementen gestegen tot boven het aantal van het crisisjaar 2009, dat stelt faillissementen.com. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 3.987 faillissementen geconstateerd, in 2009 waren dit er 3.936.

 
 

Deel dit